AGAR - E406

✅ Agar označovaný také jako agar-agar nebo kanten, je přírodní čistě rostlinný polysacharid s vysokou gelující schopností vyskytující se v červených mořských řasách v oblasti Japonska, Indie a Nového Zélandu. 

V potravinářství se agar používá k ochucování, jako stabilizátor i zahušťovací prostředek a najdeme ho pod označením E406.

Díky své vysoké želírující schopnosti se používá jako náhražka želatiny. Taje při teplotě 96°C a narozdíl od želatiny tuhne již při 40°C, není tedy nutné výsledný produkt dávat do lednice, ten zůstává stálý i za vyšších teplot.

Je známý i pod názvem japonská želatina nebo čínská tráva. Nachází se v mnoha výrobcích asijské kuchyně. Jeho použití je široké, od cukrářských a pekařských výrobků až po mražené dezerty, různá želé a pudinky, nalezneme jej také v tavených sýrech, mléčných a masných výrobcích. 

V lékařství se využívá jako projímadlo. Pro tělo je to nestravitelná látka, z těla odchází nepozměněn, ale podporuje rozmnožování probiotik. 

Agar vzniká povařením mořské řasy tengusa, vzniklý vývar má po vychlazení gelovitou konzistenci až nakonec ztuhne. Vzniklá hmota se suší, krájí a mele na výsledný bílý, lehce nažloutlý prášek.

✴️ Zajímavost:

Stejně jako želatina tak i agar netuhne za přítomnosti enzymů z čerstvého ovoce, jako je kiwi, papája, ananas, mango či broskve. Agar se používá také jako léčivý obvaz u domorodných kmenů.

✴️ Pozitivní účinky: 

✅ Kvalitní agar obsahuje spoustu látek blahodárných pro lidský organismus. Jedná se o čistě přírodní produkt, v němž najdete: železo, vápník, hořčík, jód, další stopové prvky.

  • z výživového hlediska je agar rozpustná vláknina, a ta je důležitá pro zdravou střevní mikroflóru
  • je nekalorická, díky tomu, že neobsahuje prakticky žádné bílkoviny, tuky ani cukry 
  • ideální pro vegany a vegetariány