ARABSKÁ GUMA E414

✅ E414
Víte, co je to ARABSKÁ GUMA?
 
Je běžnou složkou mnoha potravin, je důležitá při výrobě některých tkanin, farmaceutických přípravků i pigmentů. V potravinách ji najdeme pod označením E414.
 
Vyrábí se z vysušené pryskyřice získané ze stonků a větví rostliny Acacia Senegal. Acacia je malý trnitý listnatý strom, kde míza prýští a bublá až na povrch větví.
Míza se suší, vytvrzuje, rozpouští ve vodě a opět suší, aby se z ní nakonec vytvořil žlutobílý prášek.
 
Arabská (akátová) guma neobsahuje škrob. Má vysoký obsah vlákniny a je dobře rozpustná ve studené i horké vodě. Neobsahuje tuk. Používá se také v průmyslu zdravé výživy ke snížení hladiny cholesterolu, potlačení chuti k jídlu, regulaci hladiny cukru v krvi a léčbě zažívacích potíží.
‼‼ Používá se jako zahušťovadlo, nosič a stabilizátor aromatických látek, emulgátor a zvlhčující látka.
 
Příklady, kde všude se arabská guma dá využít:
✅ Na polevy (čokoládové i nečokoládové) – arabská guma snižuje tvorbu cukerných krystalů a na povrchu výrobku vytváří lesklý hladký film
✅ Jako zahušťovadlo pro nejrůznější typy potravinářských výrobků (žvýkačky, želé bonbóny. Arabská guma může plnit i funkci vlákniny.
✅ Najdeme ji v cereálních sušenkách, ve zmrzlině, nízkokalorických dresincích, majonézách, v pomazánkách, nízkotučných jogurtech, vanilkových prášcích, mražených výrobcích i ve zpracovaném mase.
✅ Může být využita i u nápojů, např. ke stabilizaci pěny piva, v instantních nápojích a limonádách
✅ Uplatnění nalezneme i ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu (např. pleťové masky, pleťová mléka, laky na vlasy, pudřenky).
✅ V nepotravinářském použití je součástí barvy, lepidla, kosmetiky, samopropisovacího papíru, pilulek, kapek proti kašli, porcelánu, zapalovacích svíček, cementu, ohňostrojů a mnoha dalších. Zlepšuje textury, vytváří pružný film, váže tvary, negativně nabíjí vodu, pohlcuje znečišťující látky a je nezávadným pojivem při hoření.
 
Střípek z historie:
Arabská guma byla poprvé použita v Egyptě v procesu mumifikace k přilnutí obvazů. Používala se i v kosmetice. Již v biblických dobách byla tato látka byla použita ke stabilizaci barvy. Starořecké spisy zmiňují jeho použití k úlevě od puchýřů, popálenin a zastavení krvácení z nosu. Později ji umělci využívají k vázání pigmentů a inkoustu.
 
 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení