Píšu pro vás zajímavosti, novinky, recepty aneb abyste věděli...

Rebarbora - nesladké ovoce

Víte, že rebarbora je velmi zdravá? Patří mezi takzvané "nesladké ovoce". Pravdou ovšem je, že REBARBORA je ZELENINA! :-) Obsahuje spoustu vitamínů skupiny B, kyselinu listovou a pantotenovou, je zdrojem fosforu, železa, hořčíku, jódu, manganu a draslíku. Je velmi močopudná a váže na sebe tuk, detoxikuje organismus, posiluje krvetvorbu, podporuje metabolismus a pečená či vařená může snižovat riziko rakoviny. Kyselina pantotenová prospívá zdravé pleti a vlasům. Rozhodně se p...

Citrusy a citrusová kůra

CITRUSY Testy ukázaly, že ani důkladným omytím citronů se zbytky chemického postřiku nedají spolehlivě odstranit. Nutno ovšem dodat, že ani kůra chemicky ošetřených citronů k nám běžně dodávaných nutně nemusí skončit v odpadkovém koši a její konzumace nemůže ohrozit lidské zdraví. Přesto své citrusové marmelády dělám výhradně z chemicky neošetřených plodů.Pomeranče mám dovážené i s listím, na kterém se krásně pozná, jak dlouho je plod utržený....

PEKTIN A JAK NA TO

Pektin a žádné kyseliny. Ani tu citrónovou! To je jedno z kouzel, pro které vám moje marmošky chutnají. Čistý citrusový pektin, v balení po 20g vystačí cca na 2 kg čistého ovoce. Chce to trochu zkušenosti, ale chybovat se téměř nedá. Hlavně to chce dobře míchat a rozmíchat!RECEPT: rozvařte ovoce, přidejte cukru kolik máte rádi a trochu cukru si nechte stranou. Když máte rozvařeno a vyvařeno "tak akorát", přisypte PEKTIN ROZMÍCHANÝ VE ZBYTKU CUKRU. Jinak to žmolkuje :-) Zapomeňte na kyselinu a d...

PAMPELIŠKA-smetánka lékařská

✅ Víte, že jsou pampelišky močopudné? A na co všechno jsou dobré? Pampeliška se využívá jako přírodní terapie. Známé je její využití například při zánětu jater, cukrovce, různých potížích v trávicím traktu apod. Pozitivní účinky má také na žaludek – zvyšuje produkci žaludečních šťáv a pročišťuje žaludek, společně s játry a žlučníkem. Dokáže bezbolestným způsobem rozpustit nepříjemné žlučníkové kameny. Na jaře vám může pomoci zbavit se typické jarní únavy. Dále také pročišťuje krev, což je nápom...

AGAR - E406

✅ Agar označovaný také jako agar-agar nebo kanten, je přírodní čistě rostlinný polysacharid s vysokou gelující schopností vyskytující se v červených mořských řasách v oblasti Japonska, Indie a Nového Zélandu.  V potravinářství se agar používá k ochucování, jako stabilizátor i zahušťovací prostředek a najdeme ho pod označením E406. Díky své vysoké želírující schopnosti se používá jako náhražka želatiny. Taje při teplotě 96°C a narozdíl od želatiny tuhne již při 40°C, není tedy nutné v...

ARABSKÁ GUMA E414

✅ E414 Víte, co je to ARABSKÁ GUMA?   Je běžnou složkou mnoha potravin, je důležitá při výrobě některých tkanin, farmaceutických přípravků i pigmentů. V potravinách ji najdeme pod označením E414.   Vyrábí se z vysušené pryskyřice získané ze stonků a větví rostliny Acacia Senegal. Acacia je malý trnitý listnatý strom, kde míza prýští a bublá až na povrch větví. Míza se suší, vytvrzuje, rozpouští ve vodě a opět suší, aby se z ní nakonec vytvořil žlutobíl...

ZAVAŘÍM I ŠIŠKY!!!

Já pořád říkám, že zavařím i šišky!Ale odkud to vědí ONI? Přísahám, že žádný kontakt k navázání nebyl! ❓Chcete někdo šišky❓Úplně měkký❓ Zavařený. Přírodní. Třeba jako dezert k odpolední kávě. Třeba je na trhu díra, o které nevím... Každopádně jestli někdo poptáváte, ráda předám kontakt. :-)...

Najdi rozdíl

Jak se dá někdy poznat čerstvá marmeláda? (Proč jen někdy vám napíšu zase příště)Mezi těma dvěma marmeládama je rozdíl 3 roky. Jsou obě citrónové. Pokud doma máte tmavou/vybledlou/šedou marmeládu, nemusíte ji vyhodit, pokud není plesnivá‼ Pokud má na povrchu plíseň (byť jen malinko), vyhoďte ji bez milosti celou‼ Žádné seškrabování, odstraňování prvních pár centimetrů apod. Tmavé marmošce vpravo nic není. Jen není na pohled tak přitažlivá. Můžete ji použít třeba do sušenek nebo do perníku. Získá...

Stehelčeves má MarmeLindu!

Abyste za mými dobrotami nemuseli až do centra Prahy, najdete je třeba ve Farmářský obchůdek - Stodola v areálu čerpací stanice  AV-Tank, Stehelčeves, dálnice D7, exit 9. Mají to tam krásný a těch farmářských dobrot!!! Až pojedete kolem, určitě se zastavte!  Farmářský obchůdek - Stodola | Facebook ...

Sousedská vinotéka Čakovičky

Nedávno jsme se se Sousedskou vinotékou Čakovičky domluvili, že budeme spolupracovat. A tak se ve vinotéce najde pár mých marmelád (ideálně pokud potřebujete super dárek  - třeba kombinace víno+marmoška+čokoláda) A u mě v krámku se zase najde výběr z vín z vinařství Šalša! Nejen, že jsou vynikající, ale jsou i krásná. Na každém druhu je originál obraz od Michala Halvy. Třeba ten na etiketě růžového Zweigeltrebe se jmenuje DOPIS OD SRDCE. ...